Hoe omgaan met racisme?

Hoe omgaan met racisme?

Omgaan met racisme is niet vanzelfsprekend. Voor leiding kan dit een moeilijk thema zijn om mee aan de slag te gaan. Hieronder vind je enkele algemene tips bij reageren op racisme.

Ben je op zoek naar methodieken en nuttige spelen om racisme en discriminatie bespreekbaar te maken? Chirojeugd Vlaanderen, Uit De Marge en tal van andere organisaties uit het netwerk Jeugdwerk Tegen Racisme ontwikkelden een toolbox die jou kan helpen om racisme en discriminatie bespreekbaar te maken. In de toolbox vind je heel wat nuttige spelen en methodieken om het gesprek met je leden of leidingsploeg aan te gaan. Je kan tools raadplegen volgens thema, leeftijd of niveau (verkennend – verdiepend).

Op zoek naar een vorming of begeleiding rond dit thema? Komaf betaalt een deel van de kosten als je bij een van hun partners boekt. Komaf wil meer drempels naar vrije tijd verlagen. 

Algemene tips bij reageren op racisme

  • Keur racisme altijd af: ongeacht de context, het is belangrijk om een racistisch voorval altijd af te keuren en in te grijpen. Hoe klein of onbewust het voorval ook is, het kan grote schade toebrengen aan het welzijn van het slachtoffer.
  • Het slachtoffer is een slachtoffer: leg de schuld voor een racistische daad niet bij het slachtoffer. Ongeacht de context, racisme kan niet. Begeleid het slachtoffer op een gepaste manier.
  • Keur de daad af, niet de persoon: sommige jongeren plegen een racistische daad zonder zich daar bewust van te zijn of ze doen het in een moment waarop ze hun zelfbeheersing verliezen. De plegers zijn niet per se racisten, hun handelingen zijn wel racistisch. Keur daarom de daad af en niet de persoon.
  • Tweede kans: iedereen verdient een tweede kans, zeker in het jeugdwerk. Help jongeren hun fouten in te zien en daaruit te leren. Werk samen aan een context waarin racisme niet thuishoort. Let wel: ook - en vooral - doelwitten van racisme verdienen een tweede kans. Zonder schuldinzicht bij de daders of herstel van de relaties in de groep creëer je een onveilige omgeving.
  • Activeer omstanders: je zal niet altijd aanwezig kunnen zijn om op racisme in je groep te reageren. Zorg ervoor dat iedereen begrijpt waarom racisme niet oké is en moedig jongeren aan om te reageren op een manier die voor hen goed voelt.
  • Blijf rustig en neem een open houding aan: het heeft geen zin om te beginnen roepen of zomaar straffen op te leggen. Op lange termijn werkt dat eerder omgekeerd en zal de situatie in je groep niet veranderen. Ga in dialoog met alle betrokkenen en kom samen tot een oplossing, waarbij de plegers hun fouten inzien en waaruit de slachtoffers vertrouwen kunnen tanken.
  • Bepaal je eigen grens: soms wordt de situatie je te veel en krijg je het in je eentje niet meer opgelost. Racisme kan een impact hebben op jou en soms weet je ook niet altijd hoe je daarmee moet omgaan. Het is belangrijk dat je dan hulp inroept. Je kan op meerdere plaatsen terecht voor hulp.
  • Ook WAT WAT, een platform dat jongeren wil informeren, bundelde enkele tips om te reageren op racisme.