/sites/default/files/styles/wide_background/public/2022-01/loic_verbouwingen.jpg?h=5f6dbb3d&itok=HJpQFQyy

De specialist: Loïc Van Impe

“Het geheime ingrediënt? Je amuseren in de keuken!”

 

De man die studenten leerde koken: Loïc Van Impe. Je kent hem misschien van zijn razend populaire Instagram en eigen kookprogramma op VTM. Hij sprak vanuit zijn kot met Vlam over zijn fascinatie voor brood bakken en gaf tips om te koken in tijden van corona.


Vlam: Dag Loïc, hoe vul jij je dagen nu we allemaal in ons kot moeten blijven?
Loïc
: Ik heb vorige zomer samen met mijn vriendin een huis gekocht en we zijn nu bezig met de laatste renovatiewerken, vooral veel schilderen. We werken ook allebei van thuis uit. Dus we kunnen een beetje werken, daarna schilderen en iets eten. Zo kunnen we onze tijd heel efficiënt benutten aangezien we geen tijd besteden aan pendelen naar het werk. De quarantaine komt voor ons dus nog goed uit. (lacht)


“Ik mocht van mijn moeder geen koksopleiding volgen”

 

Vlam: Hoe is jouw passie voor koken ontstaan?
Loïc
: Ik heb die letterlijk met de paplepel meegekregen. Mijn beide ouders zijn koks, zij hebben elkaar ook leren kennen in een keuken. Mijn peter is kok, mijn nonkel is kok, en ik heb altijd erg naar hen opgekeken. Mijn mama heeft ruim 25 jaar de traiteurzaak thuis uitgebaat. Ik kwam dus heel vaak in de keuken en dat werd mijn natuurlijke habitat. Ik heb altijd al gezegd: “Ik ga kok worden!” Maar mijn moeder heeft me dat resoluut verboden. Als er één ding was wat ik niet mocht doen, was het hotelschool. Dus ik heb eerst mijn gewone studies afgewerkt. Later heb ik mijn opleiding als monteur kunnen combineren met mijn hobby:  koken. Twee vliegen in één klap.

Vlam: Heb je ooit in een jeugdbeweging gezeten?
Loïc
: Nee, ik heb nooit bij de scouts of in de Chiro gezeten. Ik heb wel jarenlang leiding gegeven op de Kompaskampen. Dat kamp was een keer per jaar en ik had een paar vrienden die daar naartoe gingen, dus ben ik een keer meegegaan als lid. Zo ben ik in de leiding terechtgekomen. En we hebben toen echt gefocust op kampen voor kinderen met een kwetsbare achtergrond. Op dat kamp maakte dat allemaal niet uit. Je een weekje afzonderen met die gasten was super. Geen telefoon, niks, en dan maken al die problemen minder uit voor die klein mannen.

 

“Beperk je recepten tot 10 ingrediënten. Dan nog kan je een miljoen gerechten maken.”

 

Vlam: Veel Vlamlezers eten graag. Heb je tips voor wie zelf de keuken in wil duiken?
Loïc
: Gebruik wat je al hebt. Mijn vriendin en ik zijn in deze 16 dagen quarantaine nog altijd niet naar de supermarkt moeten gaan. Wij hebben ook wel geluk, want mijn mama heeft een grote moestuin en wij hebben kippen en een grote voorraadkast. Maar de belangrijkste tip die ik kan geven, is: gebruik wat je al in huis hebt en gebruik dat meermaals in verschillende bereidingen. Het is niet omdat je een blik rode bonen hebt dat je elke dag chili con carne moet eten. Je kan daar veel meer mee doen.

Vlam: Wat is jouw favoriete receptje of maaltijd uit de voorraadkast in deze tijden van lockdown?
Loïc
: Wat je kan doen, simpel maar heel efficiënt: je kookt gewoon een heleboel pasta. Je kan daar dan warme pasta mee maken met een simpel tomatensausje met chili. En met de overgebleven pasta kan je een slaatje maken met veel peulvruchten, maïs, kikkererwten, verse kruiden, tomaatjes, komkommer en een vinaigrette. Je kan veel doen met pasta, echt veel. Een goed idee zou zijn om je recept te beperken tot tien ingrediënten, inclusief peper, zout en olijfolie. Dan zal je echt wel zien dat je miljoenen recepten kan maken met weinig ingrediënten.