Piets kleur

Piets kleur

Piets kleur

De laatste jaren was er veel te doen rond de kleur van Piet. Zijn donkere kleur komt volgens de verhalen van tegenwoordig door het roet van de schouw. Dat is niet altijd zo geweest. Heel wat van zijn vroegere kenmerken verwezen naar de zwarte slavernij: kroeshaar, dikke rode lippen, oorbellen, een knecht zijn en Piets Moorse kleren. Dat vinden we in de maatschappij van vandaag niet meer passen.

Sinterklaas zonder Piet? Nee hoor!

Moeten we daarom afscheid nemen van Piet? Nee hoor! Maar wel van die koloniale elementen, dus kiezen we bijvoorbeeld voor roetvegen in plaats van een pikzwarte huid. Logisch toch? Want het zwart komt van de schouw.

Onder Piets roetvegen kan hij – of zij of die – elke huidskleur hebben, want iedereen kan de beste vriend van de Sint zijn. Bovendien heeft de Sint een pak werk met het rondbrengen van de cadeautjes. Hij kan daarbij hulp van alle Pieten en Mieten gebruiken.

Wat als Piet of Sint herkend wordt?

Ribbels en speelclubbers krijg je gemakkelijk mee in fantastische verhalen. Hoewel het uiteraard nog beter is om op zoek te gaan naar mensen die je leden niet kennen, is dat uiteraard niet altijd haalbaar.

Mochten ze je toch herkennen terwijl je Piet of Sint speelt, kun je hen lekker samenzweerderig toevertrouwen wat je grote geheim is: de rest van het jaar ben je misschien leiding bij de Chiro, klusjesvrouw of nonkel Mo, maar in de weken dat de Sint in het land is, heb jij een bijzondere taak. Dan mag je hem helpen. ‘Niet doorvertellen, hé.’ En hupla: het kind is blij en trots dat die een Piet persoonlijk kent.