Uitdaging voor de oude rotten in de leidingsploeg

Uitdaging voor de oude rotten in de leidingsploeg

De ervaren leiding: jullie zijn de rots in de branding van jullie Chirogroep. Je zorgt ervoor dat nieuwe leiding snel haar plek in de ploeg vindt, geeft tips aan de andere leiding en laat af en toe een kritisch ballonnetje op als iedereen ondoordacht akkoord gaat met een voorstel. Je kan je leidingsploeg op verschillende manieren versterken. Wij serveren je alvast vier uitdagingen. Kan jij ze aan?

Er is ambras in de leidingsploeg! Wat doe je?

Het was een warme zomeravond ergens begin juni. De voorbereidingen voor het kamp draaiden op volle toeren en de sfeer zat er goed in. Toen de titoleiding hun tweedaagse probeerde te plannen, waren Steven en Ward het stevig oneens over de activiteit en algauw bracht dat de bal aan het rollen. Verwijten vlogen heen en weer. Frustraties die al zo lang opgekropt zaten, kwamen nu boven en de vrienden gingen met ambras uit elkaar. Medeleidster Amélie riep de hulp in van groepsleidster Kim en samen besloten ze snel actie te ondernemen.
 

Er vormt zich een generatiekloof tussen de nieuwe en de ervaren leiding. Hoe pak je dat aan?

Om van een groep mensen een ploeg te maken, moet je moeite doen. Om een stevige, enthousiaste ploeg te vormen, moet je genoeg gelegenheden hebben om elkaar te zien, formeel en informeel. Aan een goede sfeer kan je werken.

Enkele voorbeelden:

  • Samen eten voor de vergadering
  • De vergaderingen beginnen met een leuke opener
  • Fijne methodieken gebruiken tijdens de vergadering om iedereen betrokken te houden
  • Eens een teambuildingsactiviteit plannen
  • Na een vergadering eens gezellig op café gaan met z’n allen
  • Regelmatig evalueren, zo kunnen jullie op tijd bijsturen waar nodig

Zorgen voor de ploeg is een zaak van iedereen. Toch is het goed dat iemand het ploegleven extra in het oog houdt.


Voorbeeld: een warm onthaal van nieuwe leiding, een cadeautje op de vergadering na je verjaardag, een leuke foto als bedanking na een activiteit, een belletje of een bezoekje als iemand het hoofd wat laat hangen, een ploegevaluatie als dingen dreigen te ontsporen, een kerst- of nieuwjaarsfeestje, een barbecue op het eind van het werkjaar.

Zorg dat je nieuwe leiding voldoende houvast heeft en informeer hen regelmatig over hoe de dingen in elkaar zitten. Check chiro.be/nieuw-in-leiding voor concrete tips.

Meer weten over werken aan je ploeg? Leer alles over groepsdynamica tijdens Haka 1.
 

Wil je nog een stapje verder gaan? Dan kan je de nieuwe leiding coachen. Zo help je hen om te groeien op persoonlijk vlak: ze bepalen zelf de uitdagingen die ze aangaan en jij laat hen tot dat plan komen door de juiste vragen te stellen. Meer over coachen kan je leren tijdens Tandem en Haka 3 (die kan je wel pas volgen nadat je hebt deelgenomen aan Haka 1 en Haka 2).

Jullie organiseren het kamp altijd op dezelfde manier, maar jij wilt het eens over een andere boeg gooien. Wat heb je nodig?

Wat jij nodig hebt, kunnen we natuurlijk niet ruiken. We kunnen je wel enkele ideetjes meegeven:

  • Organiseer de brainstorm van je kampvoorbereiding met een speelse methodiek
  • Kijk eens over het muurtje: hoe organiseren andere Chirogroepen hun bivak?
  • Ooit al eens nagedacht over een buitenlands bivak?

En wat echt superhandig is? Je kan al die dingen voorbereiden tijdens het themaweekend Bivak (Haka 2)!
 

Je Chirogroep krijgt te maken met een moeilijke situatie. Weet jij hoe je ze moet aanpakken?

Altijd leuk om een postkaartje van je kind te krijgen als het op kamp is. Of liever: bíjna altijd. Want David Manhaeve uit Waregem is gisterochtend serieus geschrokken toen hij het kaartje van zijn 8-jarig zoontje uit de bus haalde. Een groepje jongens in onderbroek, op hun knieën en geblinddoekt, met rode verf bespoten. “In tijden waarin IS ons continu met zulke beelden confronteert, is dit misselijkmakend”, zegt de boze vader.

Bron: Het Laatste Nieuws

Met dit krantenartikel kwamen de jongens van Chiro Waregem in de pers. Het zal je maar overkomen. Met je Chirogroep kan je met moeilijke situaties geconfronteerd worden: je kampplaats overstroomt, er is een overlijden of je lokalen branden af. In zo'n situatie is het tijd voor wat crisismanagement.

 

Drie regels tijdens een crisis


Als je overvallen wordt door een crisis, ben je met de leiding meestal zelf ook emotioneel geschrokken. Daarom kan je het beste de volgende regels hanteren:

  1. Bevries de situatie
  2. Neem contact op met Chirojeugd Vlaanderen
  3. Verzorg de communicatie
  4. Volg de situatie nadien op

Wil je meer weten over crisismanagement in de Chiro? Wissel tijdens Haka 1 uit en neem enkele concrete tips mee naar je eigen Chirowerking.