Koken en eten
Koken en eten
Splits je keuken op in twee kleinere keukens. Dat is efficiënter want:
- Zo lopen de mensen van je kookploeg elkaar niet in de weg.
- Heel groot keukenmateriaal (bv. enorme kookpotten, bakplaten, enz.) is moeilijker te vinden en een pak duurder dan verschillende kookmaterialen van een kleinere of middelmatige grootte.
- Zoek je groot kookmateriaal? Check de website van de Hopper.
- Heeft jouw Chirogroep (groot) kookmateriaal, tenten, shelters, enz. en willen jullie dat verhuren? Registreer je materiaal op de Chirowebsite.
- Spreek je gewest of verbond aan. Zij kunnen jullie in contact brengen met Chirogroepen uit de buurt die zulke zaken hebben.
Bestel je op kamp verse producten bij de lokale handelaars (bv. brood bij de bakker)? Check op voorhand of dat ook mogelijk is voor jullie ledenaantal op kamp.
Afval: bekijk op voorhand welke afspraken er zijn over afval: waar, wanneer en hoe wordt dat opgehaald?. Is dat voldoende? Zo nee, maak daar dan met de eigenaar en/of gemeente van de kampplaats afspraken over hoe jullie al jullie afval wegkrijgen.
- Meer over afval op kamp vind je op de webpagina 'Afval'.
Bewaak de voedselveiligheid: hoe bewaren jullie grote hoeveelheden eten? Voorzie voldoende diepvriezers en koelkasten, maak goed gebruik van een koele berging, en plan je bestellingen zorgvuldig.
Extra voorzieningen kunnen jullie helpen om alles vlotter te laten verlopen, bijvoorbeeld:
“We trekken af en toe naar een wassalon als er bijvoorbeeld een stortbui geweest is en we de handdoeken niet meer droog krijgen.”
Jane, oud-leidster Chiro Scheldebloem
Splits je eetmomenten op. Laat bijvoorbeeld de jongste afdelingen eten tussen 12 en 13 uur, en de oudste tussen 13 en 14 uur. Zo ontlast je je kookploeg en verlopen jullie eetmomenten vlotter.
“Een idee is om de eetmomenten aan te passen: de oudere afdelingen eten een half uur later dan de jongste. Of: de eetmomenten opsplitsen zodat de jongsten 's middags warm eten en de oudsten 's avonds."
Lisa, oud-leidster Chiro Hoegaarden