Alle kleuren van de regenboog

Expressiespelen gaan niet over winnen en verliezen, maar over uitbeelden van wat er allemaal in je zit. Deze keer proberen we onze emoties naar buiten te brengen en een vorm te geven.

De eenhoorn en zijn manen

De manen van de eenhoorn veranderen van kleur bij de verschillende gevoelens. Maar welke emoties zijn er allemaal? Daar weet kapitein Winokio een antwoord op! Boos, bang, blij, eenzaam, jaloers, zelfvertrouwen, enz. Hoeveel emoties kunnen de leden tevoorschijn toveren op de manen van de eenhoorn? Door telkens een emotie uit te beelden, kan de eenhoorn dit ook voelen en veranderen de manen van kleur! Kan de jury raden om welke emotie het gaat?

Voorbereiding

  • Maak tekeningen van de eenhoorn. Elke eenhoorn moet manen in een andere kleur hebben.
  • Schrijf zoveel mogelijk verschillende gevoelens op een papiertje of werk met de cd van kapitein Winokio: 'Blij, bang, boos, bedroefd. 27 kleine liedjes over grote gevoelens'.
  • Voorzie een fototoestel of camera.

Spelverloop

Laat de leden een kaartje trekken met een emotie op. Of laat hen een nummer zeggen van 1 tot 27. Dan kun je samen met hen naar het bijbehorende liedje van Kapitein Winokio luisteren. Dat gevoel moeten ze zo correct kunnen uitbeelden, zodat de jury het kan raden. Vraag op voorhand aan leiding van een andere afdeling of zij voor jury willen spelen.

Vul samen met je leden de gevoelens zo origineel mogelijk in. Bereid hen een beetje voor, zodat hun geesten al los kunnen komen. Wat dacht je van een beetje lachyoga? Of een wedstrijdje 'woedend stampvoeten'? Kan de jury uiteindelijk het gevoel raden? Dan krijgen ze een nieuwe gekleurde eenhoorn!

Overdrijven doe je zo

Bij expressie moet je altijd een beetje overdrijven! Vinden je leden dat moeilijk? Dan kun je hen een beetje helpen door middel van een 'woesh'. Laat de leden in een cirkel staan. Ze moeten elk een basiszinnetje zeggen, bijvoorbeeld: 'Ik ben blij'. Dat zinnetje moeten ze dan elke keer net een tikkeltje 'blijer' zeggen dan de voorgaande persoon in de cirkel. De laatste is uiteindelijk reuzeblij!

Wil je het een beetje moeilijker maken? Laat hen dan het tegenovergestelde uitbeelden van wat ze zeggen. Je kan hen bijvoorbeeld het zinnetje 'Ik ben blij' alsmaar 'droeviger' laten doorgeven.

Ook voor oudere leden

Je kunt expressiespelen gemakkelijk aanpassen aan de verschillende leeftijden. Wil je dit met de ribbels doen? Gebruik dan enkel de basisemoties: bang, boos, blij en verdrietig. Wil je dit met de aspi's doen? Maak dan eventueel gebruik van foto's en sociale media (en schrap kapitein Winokio). Laat hen zoveel mogelijk gevoelens op foto’s uitdrukken, enkel en alleen door gebruik te maken van mimiek. Ze moeten dan zoveel mogelijk mensen vinden via een socialemediakanaal die correct te kunnen raden. Je kunt eventueel later het lokaal versieren met de foto's die jullie maken.

Einde van het spel

Na elk gevoel dat de leden uitbeelden en dat geraden kan worden door de jury krijgen ze een eenhoorn met een andere kleur. Op het einde van het spel (wanneer de tijd op is) kunnen jullie de gevoelens tellen die jullie succesvol uitgebeeld hebben door de eenhoorns te tellen die jullie verzameld hebben. Wat was het moeilijkst? En begonnen ze zich ook zo te voelen?

Intensiteit: 2
Leeftijd: van 6 tot 18 jaaar
Soort: expressie
Terrein: binnen en buiten
Thema's: gevoelens , expressie